Special Finish for King's Cross
kings.png


In Victorian times, the renown King's Cross was an industrial heartland, but over time it eroded into a series of disused railway sidings, warehouses and contaminated land. However, this was all to change when the decision was made to make St Pancras the new Channel Tunnel Rail Link.

 

The £170m King’s Cross redevelopment scheme was then one of central London’s most significant regeneration opportunities. Commissioned by Argent (King’s Cross) Ltd, the project, also known as the Eastern Goods Yard (EGY) consists of part of the University of Arts London (UAL) along with a new campus for the Central Saint Martins College of Art & Design. Additionally it includes retail areas, offices, leisure facilities and public spaces. In particular the UAL consists of a four storey new build section, which links to the Grade ii listed, refurbished six-storey Granary Building.

This 67 acre brownfields building site is situated less than 2 miles from the Thames River and sited within the Thames flood plain. It is widely known that development and hard landscaping projects near river valleys can have a severe effect in a watercourse when flash floods are not adequately managed.

With the effect of global warming accentuating the problem of storm-water entering waterways through flash floods and being responsible for some severe flooding in recent years, it is only appropriate that scaled measures were taken to counter the possible effects of such a development. As such, storm-water attenuation and retention tanks were installed in order to manage any excess volume of water that is allowed to be discharged into the watercourse during a storm.

In order to accommodate the special access requirements for a project of this magnitude BAM Design commissioned Peter Savage Limited to provide a variety of special steel access products ranging from their 6000 Series recessed covers for block paving infill to the specialist 3600 Series decorative stainless steel edged multiple leaf recessed cover for wood flooring as pictured above. The covers were required to provide access for floor cavity drains, pumping chambers and electricity draw pits and were supplied to site over a 3 year period to meet the sites on-going construction requirements.

The design shown above is a 15 part specially adapted 3600 Series access cover. The criteria for this particular chamber required a access system that was discreet in order to blend in with its prestigious environment, cover a pit that was in excess of 2.8 metres x 3.3 metres and accommodate 50mm deep wooden blocks. It also needed to accommodate the weight of specialist machinery that would traverse it to carry out façade cleaning and general building maintenance. The unique architectural design of the Granary building necessitated a specialist maintenance tracked vehicle with very high outrigger platforms weighing in excess of 4 tonnes.

Working closely with BAM Design a Peter Savage external Business Development Manager & internal design team provided a solution and submitted working AutoCAD drawings and promptly manufactured and supplied the 3600 Series system to site in-line with the contractor’s requirements